donderdag 13 oktober 2016

definitieve concept

hier ziet u een in Solidworks uitgewerkte versie van het realistische concept,

ontwerpkeuze

Wij hebben alle flexmeubel concepten aan de eisen en wensen (die in de analysefase zijn opgesteld getoetst) en zijn tot de conclusie gekomen dat de realistische het beste aan deze criteria voldoen.
  
Het mensvriendelijke concept was haalbaar echter zou het digitale slot problemen creëren. Zo zou er een accu in het flexmeubel geplaatst moeten worden en zou er een slot systeem ontworpen moeten zodat het functioneert naar behoren. Ook zou dit concept niet aan alle wensen voldoen, zo heb je geen tafeltje waar je een beamer op zou kunnen leggen ook zal er minder ruimte zijn aan de binnenkant waardoor wij het meubel groter moeten maken echter zal dit ervoor zorgen dat het niet meer in een meubel.

Het ecologische ontwerp was zeer haalbaar echter was het idee van een modulair flexmeubel niet praktisch. Voor zowel het verhuren als het produceren voorzien wij hier problemen mee, dit komt vooral omdat wij met losse compartimenten werken die op elk mogelijke volgorde opgestapeld moeten kunnen worden


De beste keus is het realistische concept, deze voldoet aan alle succescriteria en niet alleen dat hij is makkelijk te produceren.

ontwerpschets 3 het meest realistische

onze morfologische kaart













































en de concept tekening die hier bij hoort

ontwerpschets 2 het meest ergonomisch

onze morfologische kaart

de ontwerpschets die hieruit is gekomen


ontwerpschets 1 het meest ecologisch

onze morfologische kaart

de ontwerpschets die hieruit is gekomen


hierbij was het idee dat je een standaard uitvoering hebt (de bovenste uitvoering) en deze kun je uitbreiden met losse compartimenten (de onderste uitvoering)

morfologische kaart

wij hebben een morfologische kaart opgesteld zodat wij een keuze konden maken uit onze ideeën. deze keuze hebben wij onderverdeeld in meest ecologisch, meest ergonomisch en het meest realistisch. hierbij hebben wij vervolgens schetsen van gemaakt (deze morfologische kaarten en schetsen zijn te zien in de blogberichten hierboven)

onze blanco morfologische kaart

hier heb ik geleerd hoe je allemaal concepten makkelijk in een kaart kan zetten en vervolgens keuzes maakt.

Hoe Kun Je

hoe kun je
Om oplossingen voor de deelfuncties te bedenken hebben wij de tool Hoe kun je gebruikt. Per functie van de functieboom die wij in de analysefase hebben gemaakt  hebben wij gevraagd: hoe kun je?


creativiteits sessie 2 (ideeën op doen)

In deze creativiteit sessie hebben wij allemaal ideeën op gedaan in ons privé leven en deze vervolgens genoteerd in deze lijst. vervolgens gingen wij kijken naar welke functies deze ideeën zullen bevorderen. Daarna hebben wij ook nog naar de haalbaarheid gekeken per idee.
wederom heeft dit mij geleerd hoe je creatieve ideeen uit je prive leven kan krijgen

creativiteits sessie 1 (divergeren en convergeren)

Wij hebben 5 verschillende onderwerpen gekregen van de docenten. Iedereen moest binnen 5 minuten zoveel mogelijk ideeën schetsen per onderwerp, na deze 5 minuten wisselden we van onderwerp en moest iedereen weer 5 minuten ideeën schetsen. 

hiermee kreeg je vooral een andere blik op het flexmeubel en kon je opkomen met andere ideeën.

hieronder een voorbeeld van 1 van de bladen